PY21W (BAU15S)

Becul auto clasic PY21W: are 21W, 12V, 280 lumeni portocaliu (General Electric), soclu BAU15S, se folosește la semnalizare față, semnalizare spate. Se scoate prin rotire în sens antiorar după care se trage, se pune la loc prin împingere și apoi rotire în sens orar.
Bec auto PY21W (BAU15S) 280 lumeni

Soclul BAU15S

Becul auto clasic PY21W se poate înlocui cu becuri auto tip LED PY21W care emit lumină de culoare galbenă/portocalie de 7,5W 240 lumeni portocaliu Epistar (consum aprox. 3,0W), 11W galben Epistar + 1 x CREE (consum aprox. 3,1W), 16W galben Epistar + 2 x CREE (consum aprox. 3,9W) cu soclu BAU15S.


Bec LED PY21W (BAU15S) de 7,5W 240 lumeni Epistar portocaliu

Bec LED PY21W (BAU15S) de 11W Epistar + 1 x CREE galben cu lupă de sticlă


Bec LED PY21W (BAU15S) de 16W Epistar + 2 x CREE galben cu lupă de sticlă


După schimbarea becurilor auto de semnalizare clasice cu becuri auto de tip LED putem avea următoarele situații:
1. Mașina are releu de semnalizare clasic (mecanic) - becurile auto tip LED clipesc mai repede decât este normal.
2. Mașina are releu de semnalizare electronic - becurile auto tip LED clipesc normal.
3. Mașina are semnalizarea comandată de calculatorul de bord (UCH) - becurile auto tip LED clipesc mai repede decât este normal (exemplu Dacia Logan, Duster, Sandero)

Pentru a rezolva problema de clipire de la pct. 1 se schimbă (dacă este posibil) releul clasic de semnalizare cu unul electronic, care mai este cunoscut sub denumirea de Electronic LED Flasher (Flasher for LED) și care trebuie să aibe acelasi număr de pini și funcționalitate ca cel original.


Problema clipirii de la pct. 1 si 3 se mai poate rezolva cu rezistoare care compensează diferența de putere între becul de semnalizare clasic și cel de tip LED. Releul clasic funcționează corect dacă are în sarcină 21W, adică cât are un bec auto clasic de semnalizare. 
Se folosesc rezistoare de 10 ohmi / 25W sau 50W care se montează în paralel cu fiecare bec de semnalizare cu LED.
Rezistoarele se pot fixa pe un radiator suplimentar din aluminiu sau cupru apoi de caroseria mașinii în asa fel încât să nu atingă cabluri, plastice sau alte componente care se pot topi.
Situația de la pct. 3 se poate rezolva foarte elegant prin modificarea setărilor de semnalizare a calculatorului de bord (UCH). La Logan, Duster, Sandero acest lucru se face cu ajutorul softului numit DDT2000 instalat pe un laptop și a interfeței OBD2, amănunte aici.Rezistoarele de putere se pot conecta foarte elegant cu clipsuri de conectare

Rezolvarea problemei clipirii cu rezistoare de 10 ohmi / 50W la Opel Insignia an de fabricație 2011:
65 de comentarii:

 1. Salut, ce becoled se poate folosi la DRL la Insignia? Din fabrica are bec T20.
  Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 2. Salut, exista becuri LED de 6W, 7,5W si 11W cu soclu T20. Daca te intereseaza suna-ma sau trimite-mi e-mail.

  RăspundețiȘtergere
 3. Care din becurile cu led de mai sus face lumina cit becul clasic PY21W?
  Vad ca sint de la 6W la 15W (de la simplu la dublu...).

  RăspundețiȘtergere
 4. Teoretic chiar si LED-ul de 6W face lumina mai puternica ca si becul clasic de 21W. Practic incepand de la modelul de 7,5W inclusiv nu sunt probleme de iluminare mai slaba decat becul clasic.

  RăspundețiȘtergere
 5. cat ma costa toate becurile cu led ce se pot pune pe logan pozitie semnalizari fata/spate/lateral stopuri frana+al-3-lea stop +ceata ,marsarier etc tot!

  RăspundețiȘtergere
 6. 1010 lei toate becurile schimbate fara faza lunga/scurta si proiectoare de ceata.

  RăspundețiȘtergere
 7. o reducere se poate face daca le iau pe toate odata + faza lunga/scurta si proiectoare ceata ultimul pret

  RăspundețiȘtergere
 8. Sal pentru un fiat doblo,proiectoare,stop pe frana + ceata,marsarier....in total 9 leduri de preferat cele 11W cu lupa...un pret
  Cu stima si respect George.

  RăspundețiȘtergere
 9. Salut
  Cat costa becul LED semnalizare de 11W galben
  cu led central CREE de 5W si lupa de sticla

  RăspundețiȘtergere
 10. Salut, becul LED de semnalizare de 11W costa 100 lei/buc.

  RăspundețiȘtergere
 11. liviu un nr. de telefon ai?

  RăspundețiȘtergere
 12. Nr. de tel. e trecut la contact pe coloana din dreapta.

  RăspundețiȘtergere
 13. Pt Skoda O2 1.6 mpi este nevoie de releu separat?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu se pune releu separat la nici o masina. Octavia 2 cred ca are la semnalizare releu mecanic care este impreuna cu butonul de avarie, deci e greu de schimbat si pus in locul lui unul electronic. Ramane solutia cu rezistoare de putere in paralel cu fiecare LED.

   Ștergere
 14. Salut, acest led este pe semnalizare fata si spate?Cat costa?
  Bec LED semnalizare de 7,5W 240 lumeni portocaliu
  cu soclu BAU15S

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Exista mai multe feluri de becuri de semnalizare, cele mai raspandite fiind PY21W care este un bec vopsit portocaliu si P21W care este un bec clar. Unele masini au atat pe fata cat si pe spate becuri PY21W, altele au pe fata PY21W, iar pe spate P21W, in acest caz fiind colorata tripla. Un LED de semnalizare de 7,5W costa 60 lei/buc., de 11W - 80 lei/buc., iar cel de 16W - 90 lei/buc.

   Ștergere
 15. salut, pentru un renault symbol 1.6 16v ce modificari trebuie facute...erori de system ceva>? sau pur si simplu inlocuiesc becul clasic cu ledul tau?
  Stima

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, becurile de pe masina se pot schimba fara modificari cu LED-uri, exceptie fac doar semnalizarile unde apare eroarea de clipire rapida si care se rezolva cu o setare a computerului de bord (UCH).

   Ștergere
 16. Buna ziua,
  Pentru semnalizare spate la un VW GOLF 5 din 2008 1,4 TSI stiti cumva care este solutia producatorului (releu mecanic, releu elctronic sau UCH)? Tipul de soclu este PY21W (BAU15S)si as vrea sa schimb pe varianta de LED 11 W.
  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna, nu stiu ce fel de releu de semnalizare este la Golf 5. Incercati sa scoateti unul din becurile de semnalizare, daca va clipi normal in continuare pe ramura cu becul lipsa (de ex. scoateti becul de semnalizare stanga fatza si urmariti becul stanga spate) masina are releu electronic si se poate pune LED fara nici o modificare. Releul mecanic se recunoaste dupa sunetul specific pe care il da acesta cand functioneaza, ca la vechile Dacii. Daca nu este nici unul din cazurile de mai sus, ramane varianta cu semnalizarea controlata de calculatorul de bord, in acest caz se modifica cadenta clipirii din softul VAGCOM.

   Ștergere
 17. salut,
  pt BMW E46 2000 exista vreo problema din cele enumerate mai sus ? (erori bec ars, clipire rapida la semnalizare, etc.)

  merci !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Habar nu am, sunt prea multe tipuri de masini, nu am cum sa le stiu pe toate. Scoateti niste becuri si vedeti cum reactioneaza masina.

   Ștergere
 18. AM CUMPARAT 2 BEC LED 24 SMD PENTRU SEMNALIZARE SI AM INCERCAT SA PE PUN PE MASIANA (FORD FOCUS 1).... VREAU SA SPUN CA ACESTEA NU SE APRINDEAU DELOC????
  TE ROG SPUNEMI CARE POATE FI CAUZA???/ DE NU MERG??
  MENTIONEZ CA ACESTE BECURI CU LED AU FOST INCERCATE PE ALTE MASINI SI MERGEAU..
  ASTEPT RASP.iuliandicoiu@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am intalnit un caz asemanator la un Audi, rezolvarea a fost cu LED-uri care au un consum cat mai mare (de ex. cele de 16W au un consum real de aprox. 4W) si care sunt non-polare (nu au polaritate). LED-urile cu 24 smd au polaritate si au un consum foarte mic. Incercati sa puneti un consumator in paralel cu fiecare bec LED de semnalizare, de ex. un bec normal de semnalizare sau o rezistenta de 10 ohmi / 25W.

   Ștergere
  2. Daca cele de 16w,au un consum real de aprox. 4w,atunci cele de 30w,ar avea un consum real de vreo 10 w,nu?

   Ștergere
 19. buna ziua as avea o intrebare , despre achizitionarea unu releu electronic pentru un chevrolet aveo sedan 2007 1.2 , si nu stiu ce fel de releu imi trebuie pentru semnalizare sau unde se gaseste ca sa stiu de care e , multumesc frumos

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua, daca nu stiti ce fel de releu are masina cititi acest material http://bec-led-auto.blogspot.ro/2013/04/cum-depistam-ce-fel-de-semnalizare-are.html sau interesati-va la un electrician auto priceput.

   Ștergere
  2. Am citit articolul , si aveo are un releu mecanic tip clic-clac , dar nu stiu de ca amperi si care model este . va multumesc pentru raspuns

   Ștergere
  3. Numarul de amperi este la fel ca si la alte masini deoarece orice releu de semnalizare are in sarcina becuri de 21W. Important este cati pini are releul, cum sunt dispusi acestia si ce functie are fiecare pin. Deci trebuie sa cautati un releu electronic cu tot atatia pini, daca e posibil cu aceeasi dispunere si functionalitate. Exista in comert relee electronice pentru vechile Dacii, e posibil sa se potriveasca sau sa se poata adapta. In cazul adaptarilor recomand serviciul unui electrician auto. Daca nu gasiti releul electronic cautat puteti apela la varianta cu rezistoare de putere (10 ohmi / 25W) conectate in paralel cu fiecare LED de semnalizare.

   Ștergere
 20. cati lumeni are le-dul de 16W portocaliu?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. LED-ul de 16W are pe alb 600 lumeni, pe portocaliu ceva mai putin, nu am date exacte.

   Ștergere
 21. Pentru un opel astra g 1.7 cdti din 2008, aveti cumva relee de semnalizare led flasher pentru bec-uri cu led-uri?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu am relee de semnalizare pentru led, se poate incerca adaptarea unui releu electronic de semnalizare pentru vechile Dacii care se mai gasesc in comert.

   Ștergere
 22. problema: la semnalizare am bec normal (alb) p21w cu soclu ba15s, care sta in spatele unor filtre colorate astfel incat per total lumina sa iasa galbena. Daca pun led alb cu ba15s, lumina nu mai iese galbena ci verzulie. Daca pun led galben cu bau15s, nu intra in soclu. Ai led galben cu ba15s?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, BA15S de 11W Epistar + 1 x CREE cu lupa de sticla galben - 70 lei/buc.

   Ștergere
  2. Dar pe varianta de 30W full CREE nimic galben cu BA15s? Pentru ca cel Epistar de 11W mentionat de tine banuiesc ca este mai slab in intensitate

   Ștergere
  3. Cel de 11W lumineaza destul de bine, mai bine decat becul clasic, de 30W deocamdata nu, probabil pe viitor.

   Ștergere
 23. imi faci te rog o ferta pt 4 becuri de semnalizare de 16W pentru un passat b5.5

  RăspundețiȘtergere
 24. Salut. Caut 2 becuri pe led dar nu stiu exact denumirea tehnica. E pe semnalizare (galben) arata ca PY21W dar fara soclu...la soclu este ca cel de plafoniera decat ca are priza mai mare...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut, trebuie sa fie T20 (7440), o sa am pe stoc luna viitoare.

   Ștergere
  2. Da, am luat codul tau (T20) si m-am uitat pe google si acesta este modelul. O sa te caut iar luna viitoare. Multumesc

   Ștergere
 25. Salut,

  M-ari interesa un set de becuri pentru: semnalizari ( fata, aripi si spate ), stopuri spate si al 3-lea stop.Becurile se vor pentru un Logan PH1 cu semnalizarile spate albe. As dori exact aceleasi becuri care le foloseste Cristi pe Tutoriale Logan.

  Astept un pret pentru pachet pe : a_catalin@ymail.com.


  Merci

  RăspundețiȘtergere
 26. Salut! Ce stii despre rezistorul pt ambele becuri de semnalizare, adica cel de 50W. Teoretic, el ce rol are? Daca eu as monta leduri in fata si spate, facute de mine semnalizarile, care ar insuma 10W fiecare, pot pastra acelasi rezistor sau am nevoie de altul mai mic?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut. Nu ajunge sa stii puterea unui rezistor, trebuie sa stii valoarea lui in ohmi. Puterea reala consumata a unui rezistor depinde de valoarea lui. Teoretic daca pui un rezistor de 4-6 ohmi/50W pe o ramura a semnalizarii, in paralel cu un singur bec cu LED de semnalizare, ar trebui sa clipeasca normal. Problema e ca firele de semnalizare nu sunt dimensionate pentru asa consum mare. Din aceasta cauza recomand sa scapati de clipirea rapida cu rezistente care consuma mai putin (10 ohmi/25W) montate in paralel cu fiecare bec cu LED de semnalizare (exceptie fac semnalizarile laterale).

   Ștergere
 27. Salut. Ce pret are un releu electronic?

  RăspundețiȘtergere
 28. Salut. Punand rezistoarele acestea sa anuleze clipirea rapida la semnalizare, nu creste si consumul cat un bec normal? Adica acel bec led impreuna cu rezistorul de 25W nu aduce consumul iar la un bec normal?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut, da, este adevarat, la semnalizari consumul nu va scade punand rezistente in paralel cu LED-urile, asta daca vrem o clipire normala. Releul de semnalizare functioneaza corect doar cu un consum de 21W in sarcina. La semnalizari oricum nu facem mare economie de energie avand in vedere timpul relativ mic de functionare, insa efectul este cel dorit de multa lume, o semnalizare de tip LED, fara inertie.

   Ștergere
 29. Salut Liviu, am si eu o problema cu niste leduri h 11 9w cree 980 lumeni achizitionate de la xenoncenter, montate pe un logan ph 1, se aprind ok, lumina buna dar dupa 1 min se sting pentru aprox 10 sec, este problema consumului instantaneu care nu cred ca depaseste 2w pe fiecare bec

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut, eu cred ca LED-urile au probleme, in nici un caz nu ar trebui sa se stinga, Loganurile nu au erori de bord la proiectoarele de ceata. Totusi nu ar strica un test cu LED-urile fara sa fie montate pe masina. Daca problema persista returnati LED-urile pentru ca nu aveti ce face cu ele.

   Ștergere
 30. Salut un pret pentru 2 leduri de 25w acelea galbene si intrebarea e merg pe golf 4?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut, LED-urile de pozitie W5W de 25W galbene merg pe Golf 4, sunt la 75 lei/buc.

   Ștergere
 31. Becurile led se folosesc in special pentru un consum mai mic, randament mai mare si pentru un timp mai mic de raspuns. Este aiurea sa incepem sa punem rezistente in paralel care sa ne conduca la un acelasi consum. Unde este logica? Mai bine ramai pe filament. Unde mai pui ca nu sunt chiar asa ieftine. Doar asa de moft si ca nu ai ce face?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adevarat, dar la semnalizari nu prea ai cum sa scapi de rezistente daca vrei sa si clipeasca normal LED-urile, eorile in bord se rezolva tot cu rezistente sau anulatoare de erori, niste cutiute care practic tot rezistente contin.

   Ștergere
 32. salut. pentru golf 4 ce imi recomanzi pentru semnalizare fata ? tin sa mentionez ca as dori sa imi pun leduri.

  RăspundețiȘtergere
 33. SALUT , pentru un ford fusion 2007 vreau sa schimb becuri cu leduri dar la semnalizare cand montez un led clipeste mai repede si la pozitie/frana functionraza numai una din pozitiile ledului .
  -cum rezolv problema si cat ma costa schimbarea lor fata spate fara proiectoare si farurii
  -la semnalizare pe fata pinii sunt simetrici la 180 grade iar pe spate sunt asimetrici cred ca la 150 gr.

  RăspundețiȘtergere
 34. salut...mi-am cumparat si eu 4 leduri pentru semnalizare la logan py21w care redau 30w, problema clipirii rapide mi-a aparut dupa 3 zile..am cumparat 4 rezistente de 25W ca sa scap de problema dar am ramas surprins cand am constatat ca dupa montarea uneia face exact la fel...mentionez ca am montat-o corect legata la firul de masa si firul de semnal.Care ar fi problema?este foarte ciudat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut, daca toate cele 4 becuri de semnalizare au fost schimbate pe LED trebuiesc montate toate cele 4 rezistente, nu ajunge sa fie montata doar una. Rezistentele trebuie sa fie de 10 ohmi / 25W sau 50W. Practic la fiecare bec de semnalizare consumul trebuie sa fie 21W.

   Ștergere
 35. Buna ziua, am instalat si eu acum 2becuri pentru semnalizare led la spate la un passat din 2002, variant. Am aceeasi problema cu clipirea prea rapida la semnalizare, nu si avarii! Ce releu trebuie sa schimb? si cat m-ar costa? In caz ca vindeti

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna, montati cate o rezistenta de 10 ohmi 25-50W in paralel cu becurile LED de semnalizare.

   Ștergere